KLEI!

Klei, het zit onder onze voeten in de grond en wanneer het gebakken is eet je er ’s ochtends een boterham van af, drink je er een kopje thee uit, naast je staat een plant in een pot….. en het huis waar je woont, die bakstenen…. Ja, allemaal gemaakt van klei! En dan heb ik nog niet eens verteld over de prachtige beelden die worden gemaakt van klei. Van klei kun je bijna alles maken! 

In deze cursus gaan we met verschillende soorten klei werken. Je gaat verschillende technieken leren, zodat je aan het einde van de cursus weet hoe je een baksteen, maar ook een vaas zou kunnen maken. De opdrachten zullen worden afgewisseld met lessen waarin je zelf mag verzinnen wat je wil maken. Een Pokemon, kralen voor een ketting, een lepel om mee door de soep te roeren of een bad voor je knuffel. 

Een aantal van de kleiwerkstukken zullen ook worden gebakken en gaan we glazuren! Glazuur is het glas-achtige laagje wat we over de klei heen doen wanneer we het op een heel hoge temperatuur gaan bakken. Dit betekent dat jij aan het einde van de cursus zo maar naar huis zou kunnen gaan met een eigen bord, kopje en plantenbak die prachtig mooi glimmen.

In deze cursus zullen jullie leren om driedimensionaal aan de slag te gaan. Hierdoor wordt er veel geoefend met het verbeelden in jouw hoofd, het vertalen in woorden en het maken met de handen. Door de verschillende technieken zullen jullie leren dat er verschillende mogelijkheden zijn om dingen te maken. Deze keuzes leren jullie al doende steeds zelfstandiger te maken. Om respectvol en onderzoekend om te kunnen gaan met de materialen en eigen gebruiksvoorwerpen te maken, zullen we ook met andere ogen gaan kijken naar de spullen om ons heen. 

Hoe ziet een les eruit

In het begin van het blok zullen we de verschillende technieken leren en hier door middel van een opdracht mee oefenen. Daarna mag je je techniek eigen maken door iets te verzinnen wat je kan maken met wat je hebt geleerd.  Aan het einde van de les zullen we vaak alle klei weer tot een grote bol maken om er de volgende les weer mee te oefenen. Een aantal keer zal het worden gebakken en geglazuurd en leer je hoe je het beschildert. 

Doel van de cursus

In deze cursus leer je het driedimensionaal vormgeven van jouw ideeën. Veel kinderen denken tweedimensionaal en zijn gewend te tekenen of te schilderen wanneer ze iets creatiefs doen. Het zal dus veel oefenen worden met hoe je uitlegt hoe de vorm in de ruimte er uit ziet. Daarnaast heeft klei ook een heel fysieke kant waarbij je oefent met de fijne motoriek en vaak ook heel geconcentreerd en rustig wordt van het kleien. 

Docent

Meer informatie over de docent, Marijn van Wilsum, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

De cursus wordt gegeven bij Griftpark. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,90 per keer aan kosten voor materiaal in rekening.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: