Textiel Werkplaats (vanaf groep 4)

Deze cursus is een combinatie van lessen met opdrachten en een (open) atelier. Er zijn veel materialen (stof, wol, borduurgaren, vilt, kralen en pailletten etc.) en er is elke les een opdracht. Ik bedenk steeds weer nieuwe dingen en leg die voor. De meesten hebben daar dan zin in, jij misschien niet. Dit kan zijn, omdat je zelf een plannetje hebt bedacht, het kan ook zijn dat je nog met een andere opdracht bezig bent (wat later in de cursus) of het kan zijn dat je de cursus al eerder hebben gedaan.

In het eerste geval is er overleg: wat is het plan en hoe kan dat uitgevoerd worden? Ik geef graag les en dus ook graag tips over hoe iets naar (mijn beste technische inzicht) kan worden uitgevoerd. In het tweede geval kan een opdracht altijd nog later worden uitgevoerd of overgeslagen als een volgende opdracht meer aanspreekt. In het derde geval probeer ik rekening te houden met kinderen die eerder geweest zijn en verzin ik een nieuwe of moeilijker variant van de opdracht.

Wat zijn er zoal voor opdrachten/wat valt er voor mij onder textiel:

  • speldenkussen en naaldenboekje maken. Deze opdracht komt elke cursus terug voor diegenen die hem nog niet eerder gedaan hebben. Het is niet verplicht, wel HEEL handig als je beide hebt. Hoewel zeker niet bij elke opdracht in het atelier genaaid hoeft te worden, is het wel een belangrijk deel van het werken met textiel.  Plus dat het leuk is als je deze twee dingen zelf gemaakt hebt:).
  • knippen en plakken met stofjes. De laatste keer was dat een zelfportret, de keer ervoor een omlijsting voor een spiegel.
  • prikvilten
  • knuffeltjes maken vanaf een patroon, al dan niet zelf getekend.
  • wol/katoen: schilderij maken met wol, armbandjes of hangers knopen, haken, breien (hoewel ik tot nu toe maar 1 kind echt enthousiast heb kunnen leren breien, het is meer voor de doorzetters lijkt het..), vlechten, koordjes draaien, pompons maken, etc.
  • tassen/tasjes. Dit kan zijn: vlechten met repen stof en daar een etui/tasje mee maken, een canvastas versieren met vilt, kantjes, bandjes, letters of een etui met rits van stof naaien. Uiteraard zijn hier nog veel meer mogelijkheden.
  • versieren met kraaltjes & pailletten, kant en band en andere stukjes stof. Dit kan zijn een tasje versieren (al dan niet zelf gemaakt), dit kan ook een t-shirt zijn of een stuk vilt dat je op de bovenkant van de schoenendoos kunt plakken.
  • themaknutsels: paashangers van stof/vilt, paddenstoelen, pompoentjes van stof, herfstbladeren van vilt, kabouterkegelpoppetjes maken/aankleden, piepkuikens van pompons, halloweenhanger/slinger. Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos, natuurlijk gaan we dat doen wat binnen de cursusperiode valt.
  • Tie dyen: bijna vaste prik, niet gegarandeerd, maar zeer waarschijnlijk, want wel heel leuk:).

De collages geven een beeld van wat er zoal in het verleden in het atelier gemaakt is. Wat we deze periode precies gaan doen weet ik nog niet, het textielatelier is een plek die al doende ontstaat.

Tot slot: ik hou erg van recyclen, dus als er thuis nog een tas staat met oude dekbedhoezen, oude kettingen, gekke stofjes, eenzame sokken of iets dergelijks, dan houd ik me aanbevolen!

Hoe ziet een les eruit

Door mijn manier van werken ontstaat er een fijn ateliersfeertje, waarbij het kan voorkomen dat iedereen met iets anders bezig is, met wat hij of zij het fijnst vindt om te doen, binnen de grenzen van het atelier/de cursus.

In de eerste les krijg je een basis-naaisetje: spelden, naalden, schaar, naaigaren. Voor diegenen die er al eerder waren, wordt dit uitgebreid met andere handige spullen, bijv. haaknaald, centimeter, tornmesje, klittenband, knoopjes. Het is fijn als je bij de start van de cursus een schoenendoos (niet al te groot) meeneemt, om deze spulletjes en je projecten in op te bergen.

Doel van de cursus

  • handwerktechnieken leren
  • fijne motoriek ontwikkelen
  • creatief omgaan met de materialen (je eigen draai er aan geven)
  • Eigenheid ontdekken en ontwikkelen

Docent

Meer informatie over de docent, Margriet Pen, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

Na de planning wordt de locatie voor deze cursus bekendgemaakt. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,90 per keer aan kosten voor materiaal in rekening.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: