Naailes (vanaf groep 5)

Zelf je kleding leren maken en ontwerpen?

Heb je altijd al iets willen maken op een naaimachine? Wat is er nou leuker dan je eigen kleding maken?! Dan kun je alles maken wat je maar bedenkt, hoe gek ook. Met deze cursus maak je een begin met het zelf maken (en ontwerpen) van je eigen kleding. Ook als je nog helemaal geen ervaring hebt met een naaimachine, leren wij je er handig mee te worden. We beginnen met leuke, maar eenvoudige stik-oefeningen en eindigen met een heus zelf (ontworpen en) gemaakt kledingstuk, wellicht zelfs meerdere.

Eerst leren we je hoe je om moet gaan met de naaimachine, zodat je recht kunt stikken, de naaimachine in kan rijgen en weet hoe het werkt en wat je allemaal met de naaimachine kan. Er wordt tevens aandacht besteed aan het veilig werken met de naaimachine. Daarna gaan we enkele kleine makkelijke werkstukjes maken van stof, zoals o.a. een tas, een scrunchie, een zakje voor het opbergen van spullen, een strik, een vlaggetjesslinger etc. Je kunt hier zelf lapjes stof voor meenemen, maar ik zorg dat er ook altijd wat op het atelier ligt waarmee je aan de slag kunt. Verder gaan we van een oud kledingstuk (b.v. een T- shirt) iets nieuws maken en we leren je hoe je iets kunt repareren en er ook nog iets leuks van kunt maken, zoals een gat in je spijkerbroek. Uiteindelijk gaan we een kledingstuk maken. In overleg met jullie wordt dat een broek of een rok of misschien wel een jurk!

Verloop van de cursus

De cursusmiddag beginnen we met een gemeenschappelijke uitleg van hetgeen we die middag gaan doen. Dat zal kort duren, want we gaan zo snel mogelijk aan de slag. Je mag dan zelf tekenen en gaan knippen om vervolgens achter de naaimachine je werkstuk in elkaar te zetten.

Dit alles onder begeleiding van mij en mijn 2 stagiaires, die ook tijdens de les aanwezig zullen zijn, zodat jullie veilig leren omgaan met de naaimachine. De laatste 10 minuten gaan we vegen en opruimen en in sommige lessen zullen we ook aandacht besteden aan het onderhoud van de naaimachine. Als we klaar zijn mag je je werkstuk mee naar huis nemen.

Voor wie? Alle jongens en meisjes vanaf groep 5 zijn welkom!

Doel van de cursus

Het doel van de cursus is om handig te worden met de naaimachine. De basisbeginselen te leren van het maken en repareren van kleding worden geleerd, zodat je aan het eind van de cursus niet alleen een scheur in je broek op een originele manier kunt repareren, maar ook een eenvoudig kledingstuk zoals een broek of een rok zelf kunt maken. Daarnaast wordt er tijd besteed aan jouw eigen creativiteit ontwikkelen, het bedenken van werkstukken waarin je je ideeën kwijt kunt om zo iets eigens te maken.

Docent

Meer informatie over de docent, Anne Lauwers, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

De opvanglocatie voor deze cursus is Parnassos. De cursus zelf wordt gegeven in het atelier van Anne aan de Kerkstraat 19D. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,50 per keer aan kosten voor materiaal in rekening.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: