Mandala’s

Mandala’s helpen met het vinden van balans, brengen rust en kalmte, helpen bij concentratie, maken het makkelijker om mindfull te zijn en gedachten opzij te duwen en jouw creativiteit de vrije loop te laten.”

Dit antwoord kreeg ik toen ik aan Bing (AI) vroeg waarom je mandala’s zou moeten maken. Dat het voor mij zo werkt, is al jaren duidelijk. Wat er niet in staat is dat het plezier oplevert, doorzettingsvermogen en precisie traint, wat je mooi vindt naar boven haalt, jouw unieke manier van werken helder maakt, jouw gevoel voor kleur & stijl aanscherpt, je trots maakt op wat jij gemaakt hebt en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat gaan we in de cursus doen

In deze cursus ga ik je leren hoe je mandala’s kunt maken. De basis is niet (zo) moeilijk, daarna kun je losgaan met hoe ingewikkeld je het wilt maken. Iedere mandala is anders en ze zijn allemaal mooi, is mijn ervaring in het mandala’s maken met kinderen (zie collage 1 en 2)

Mijn eigen mandala’s zijn meestal gemaakt op schilderdoek (zie collage 3). Ik maak een ontwerp, schilder dat met acrylverf en daarna plak ik er allerlei dingen op: kraaltjes, schelpjes, (plastic of gedroogde) bloemen, klein speelgoedbeestje, wat me maar leuk lijkt en past bij het werk van dat moment. Ik heb een schat aan materialen, maar zelf meenemen kan natuurlijk altijd, als er iets is dat jij erin wilt verwerken.

Dit gaan we uiteraard doen, maar het is niet de enige manier om een mandala te maken. Je kunt grote stoepkrijtmandala’s maken, je kunt ze van natuurlijke materialen in de natuur maken, je kunt vormen uit de natuur zoeken/natekenen (bloemen en andere natuur zijn soms van zichzelf al een prachtige mandala, zie collage 4), je kunt ze op stof maken (borduren, tekenen, knippen en plakken), je kunt ze mozaïeken, je kunt ze van zand maken (vastplakken of aan het eind weer bij elkaar vegen), je kunt ze knippen en/of plakken van papier (bv. kantkleedjes knippen), je kunt ze opzoeken in de stad en fotograferen. Kortom, er zijn VEEL manieren. Welke we precies gaan uitvoeren, weet ik nu nog niet. Behalve mijn eigen manier, dat staat vast.

Ik hou ervan om de cursus gaandeweg vorm te geven, eerst de kinderen leren kennen!

Docent

Meer informatie over de docent, Margriet Pen, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

Na de planning wordt de locatie voor deze cursus bekendgemaakt. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,50 per keer aan kosten voor materiaal in rekening.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: