Kunst Ketel!

In een ketel gaat het koken, bruisen, ontstaan er nieuwe dingen. Zoals ook met de kunst die je maakt in deze workshop! Je gaat schilderen en tekenen met verschillende materialen en technieken. Zoals schilderen met acryl- of aquarelverf, pastelkrijt of inkt, houtskool, foto’s etc. Je werkt op papier, hout of karton en misschien gebruik je voorwerpen die je van thuis meebrengt of je maakt iets van wat je vindt op straat. 

Of je maakt een afdruk met een zelf gemaakte stempel. Het gaat vooral om het experimenteren. Durven om iets te veranderen en toevalligheden en onverwachte uitkomsten kunnen waarderen. Je kunt schilderen met een penseel, maar ook met bijvoorbeeld een sponsje of sateprikkers waardoor het anders wordt dan je misschien verwacht. Een kunstwerk kun je maken op papier maar ook op andere materialen zoals karton, hout of misschien textiel. 

De nadruk in deze workshop ligt op kunst in het platte vlak.  Ik geef je opdrachten ter inspiratie, maar je bepaalt zelf hoe je die opdrachten wilt invullen. Daarin is jouw inbreng het meest belangrijk: wat vind jij leuk of spannend om te doen, welk idee wil jij uitwerken. 

De opdrachten die je krijgt zijn steeds anders. Tekenen vanuit je fantasie of juist schilderen waarbij je ziet hoe een bekende kunstenaar het doet. Zo leer je verschillende kunstenaars kennen: je kijkt af hoe anderen het doen en maakt jouw eigen unieke werkstuk. De opdrachten dagen jou uit om je verbeelding te gebruiken voor een creatief experiment. 

Verloop van de cursus

De les begint met een opdracht waarin ik meer of minder achtergrondinformatie geef. De opdracht kan gebaseerd zijn op de interesses van de kinderen. Daarna kunnen ze aan de slag met het bedenken van een idee en het uitwerken. Uiteindelijk ruimen we op en bekijken we elkaars werk. 

Een enkele keer is er een opdracht waarin ze kunnen samenwerken.

Doel van de cursus

De kinderen:

  • hebben een fijne en plezierige middag waarin ze leren door creatieve expressie
  • ervaren het werken met verschillende materialen: hun kwaliteiten en eigenschappen, de mogelijkheden en onmogelijkheden in relatie tot het idee
  • ervaren verschillende technieken zoals schilderen met diverse soorten verf, tekenen met potlood, houtskool, krijt etc.
  • leren verschillende vormen van het proces van maken: vooraf een idee bedenken en uitwerken of juist beginnen en het ervaren van het ontstaan van een werk door het doen en uiteraard alle tussenvormen. 
  • ervaren vooral dat het proces van maken dynamisch is: het ontstaat voornamelijk tijdens het doen. 
  • Waarderen de onverwachte wendingen tijdens het maakproces en kunnen daarop inspelen. 
  • leren over oude en moderne kunstenaars en hun stijl
  • leren opgedane kennis te gebruiken in het werk
  • leren reflecteren op het gemaakte werk, in relatie tot de opdracht en tot de context van bv anderen

Docent

Meer informatie over de docent, Mary Jannsen, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

Na de planning wordt de locatie voor deze cursus bekendgemaakt. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,90 per keer aan kosten voor materiaal in rekening.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: