Joepie! Ukelele-les (groep 5+)

Houd jij van ukelele spelen en zingen? Kom dan naar Joepie Ukelele-les!

In 20 weken leer je 20 liedjes op de ukelele: Je gaat de liedjes zingen en je kunt de bijbehorende, verschillende akkoorden (grepen) spelen op je eigen ukelele! Af en toe zul je een klein melodietje leren spelen en ook mag je je eigen liedjes maken. We maken de ukelelemuziek extra spannend door op verschillende manieren te spelen: hard, zacht, langzaam, snel, kort, lang, tutti, solo, enzovoorts. Met elkaar en met plezier zal de ukelele-les zijn: we geven muzikale zinnen ‘door’ in de kring, spelen alleen of in tweetallen, of spelen in ‘echo’ na elkaar. Plezier en contact staan voorop. Kijk eens hoe snel je op deze manier met gemak wat akkoorden onder de knie krijgt! Elke les krijg je het nieuwe liedje op papier, in een mapje. En het leukste is nog dat je je ukelele voor 20 weken in bruikleen mee naar huis mag nemen!

Komt ons zien en horen na 20 weken in onze spetterende voorstelling met ons eigen heuse ukelele orkest!

Hoe ziet een les eruit

Structuur: Ik werk graag met een vaste structuur, omdat ik merk dat kinderen dan weten waar ze aan toe zijn. Het is voorspelbaar en veilig. Natuurlijk is er ruimte om, in uitzonderlijke gevallen, af te wijken door bijvoorbeeld een leerling even apart wat te laten doen.
– Opwarmen (met zijn allen): een of twee bekende liedjes spelen en zingen. Aandacht richten op 1 specifieke muzikale parameter: bijvoorbeeld manier van aanslaan, ritme vastheid, dynamiek, samenspel, enz.

Liedje van vorige keer (met zijn allen): hoe gaat het nu? Extra opdracht (groepjes/ individueel) doorgeven door kring/ in kleine groepjes/ echospel, zelf een stukje lied maken, enz. Daarna kort presenteren aan elkaar/ de groep.

Nieuw liedje (met zijn allen): Liedje leren zingen en begrijpen, bijbehorende akkoorden spelen, soms een nieuw akkoord leren. Afsluiten (met zijn allen of in groepjes): Het nieuwe lied even met zijn allen doorspelen. Of een verzoekje van de groep (verzoekjes voor speciale liedjes zal ik, indien ze niet te moeilijk op de ukelele zijn, uitwerken en mee terugnemen de les in). Of een beloning (bijvoorbeeld stop-ukelele-dans). 

Tussendoortjes als energizers: ritme kopie, dirigentje, schipper mag ik overvaren (met ukelele-begeleiding), Leo Delibes en de meeuw, en andere muzikale spellen.

Doel van de cursus

  • De kinderen leren leuke liedjes zingen
  • De kinderen leren de akkoorden die bij de liedjes horen spelen op de ukelele (in opbouwende moeilijkheidsgraad)
  • De kinderen leren verschillende muzikale parameters (dynamiek, tempo, toonhoogte, ritme, volume, expressie, compositie) in hun zang en ukelele spel integreren.
  • De kinderen hebben tijdens het leren plezier, staan in contact met elkaar, en leren zelf muziek/ liedjes verzinnen.
  • De kinderen krijgen de ukelele en de liedjes mee naar huis zodat ze doordeweeks ook kunnen ukelele spelen.
  • Na 20 weken geven de kinderen een leuke voorstelling waar het plezier vanaf straalt!

Docent

Meer informatie over de docent, Melde van Dijk, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

Na de planning wordt de locatie voor deze cursus bekendgemaakt. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Er wordt  €2,- per middag gevraagd voor de bruikleen van de ukelele. De ukelele mag ook mee naar huis genomen worden om daar verder te spelen en te oefenen. Wij vragen wel om de oplettendheid om deze niet thuis te vergeten op de dagen van de cursus.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: