Samen slimmer denken

Samen slimmer denken, of anders gezegd filosoferen, klinkt moeilijk en vaak wordt gedacht dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan filosoferen, zelfs als je pas drie jaar bent. Kinderen zitten vol vragen. Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Sommige vragen zijn eenvoudig te beantwoorden, andere antwoorden moeten we zelf ook even opzoeken. Maar dan zijn daar ook de filosofische vragen, waar ook jijzelf niet direct een antwoord op weet. Juist dat zijn de interessantste vragen. De vragen waarmee je samen op ontdekking kan gaan. Hoe denk je er zelf over, maar nog interessanter, hoe denkt de ander er over? Samen op ontdekking, samen beter nadenken. Filosoferen verruimt je blik op de wereld. In de filosofiecursus leer je beter luisteren en je eigen gedachten en ideeën onder woorden brengen. Dit gaan we op allerlei verschillende en speelse manieren doen. Ook al is praten natuurlijk een groot onderdeel van filosoferen, je hoeft niet bang te zijn dat we de hele les in een kringetje op de stoel stil blijven zitten!

Hoe ziet een les eruit

In de filosofielessen staat plezier en nieuwsgierigheid voorop. Iedere middag starten we met een denkprikkel. Een denkprikkel zet kinderen aan het denken doordat deze vragen, verwarring of verwondering oproept. Het kan van alles zijn, een verhaal, gedicht, foto, muziek, een actuele gebeurtenis, etc.

Doel van de cursus

In de lessen wordt geoefend met leren spreken en luisteren en ontwikkelen de kinderen vaardigheden als:

  • verbeelden
  • creëren
  • durven
  • improviseren
  • geconcentreerd luisteren
  • argumenteren
  • ontwikkelen van meer zelfvertrouwen.

Docent

Meer informatie over de docent, Sylvia van Ark, kun je vinden op de docentenpagina.

Locatie

Na de planning wordt de locatie voor deze cursus bekendgemaakt. Een uitgebreide beschrijving van alle locaties, vind je onder locaties.

Kosten

Kijk hier voor de kosten.

Materiaalkosten

Voor deze cursus brengen wij maximaal €1,- per keer aan kosten voor materiaal in rekening.

Heeft u een vraag? neem dan gerust contact met ons op: